Tuesday, October 21, 2008

Återvinningsvecka


Den här veckan, 20 - 27 oktober, ska vi torontianer lära oss hur vi ska återvinna det vi köper. Visserligen har det pågått i flera olika försök men nu ska det bli allvar. Varje hushåll som inte återvinner så mycket som möjligt av vad de släpar hem kommer att bestraffas med en avgift på $50 per månad och hushåll.
Jag bara ropar äntligen!
Ett exempel i helgen. Jag skulle köpa ett lysrör till vårt showcase. Gick till Canadian Tire med det gamla i handen för att få exakt lika rör med mig tillbaka. Kommer till kassan, betalar mitt rör och frågar "var har ni återvinningsstationen för lysrör?", svar, "vadå återvinning? kasta det i soptunnan". Detta svar kommer från en av Kanadas största varuhus som säljer allt från byggmaterial till tvålkoppar.
Här är några fakta som jag ska be vår vaktmästare att sätta upp i hissen. Uppgifterna är tagna ur en av Torontos största tidningar, The Sun.
  • En genomsnitts baby kommer att konsumera 10 000 blöjor innan han/hon är toatränad. Ungefär 1 miljard träd per år krävs för att producera återvinningsbara blöjor.
  • Vid en ålder av sex månader har den genomsnittsliga kanadensaren konsumerat lika mycket som en genomsnittsperson i ett u-land under hela sin livstid.
  • Att återvinna alla tidningar, glas, metall och kartong reduceras utsläppen med 400 kg per år.
  • 454,5 gr av tidningspapper kan göras om till sex äggkartonger, sex flingboxar eller 2 000 blad av skrivpapper.
  • Ett ton av tidningar spar 19 träd (vår lunga), 3 kubik meter i våra sopstationer, 4000 kW-timmar av energi, 29 000 liter av vatten och 30 kg av luftföroreningar.
  • Återvinning av EN aluminium burk sparar tillräkligt med energi för att lysa upp en 100 watts lampa i 20 timmar eller se på TV i tre timmar.
  • Att återvinna en glasburk sparar tillräkligt med energi för att en lampa ska lysa i 4 timmar.
  • Genomsnitts nordamerikanen kommer under sin livstid att kasta 600 gånger sin egen vuxna vikt i skräp.
  • Vatten är en resurs som är begränsad och vi måste använda den resursen klokt. Endast 1% av all världens vatten är drickbar. 97% är hav och 2% är is som sorgligt nog håller på att smälta tackvare oss.
  • Kanadensare producerar ungefär 7 miljoner ton av organiskt avfall varje år.
  • 2/3 av hushållssoporna är komposterbara. 70% av allt vi kastar är återvinningsbart eller är helt funktionsdugliga (så varför kasta?). 35 % av avfallen från komunerna är paketering såsom boxar etc.
  • Nord amerika har 8% av världens befolkning, konsumerar 33.33% av världens resurser och producerar 50% av världens icke-organiska avfall............

En stor eloge ska en av de större livsmedelskedjorna här i Toronto ha för att de drar av 5 cent per kasse man har med sig och packar sina varor i !!!!!!! Tack Fortinos!

2 comments:

Gunsan said...

Jag sager bara - Wow.....

Den har snor jag, tack.
Tjingeling

Just nu said...

Känns gött att sprida lite info ;()
som förhoppningsvis fler tar efter. Men jag tror i alla fall att Svenskar ligger lååååååångt före oss nordamerikaner, eller?