Wednesday, September 30, 2009




Nummer 13 har gått i pension!
Lycka till Mats med ditt nya liv i Sverige, vi kommer att sakna dig här i Kanada. Ishockeyn i Toronto har inte varit sig riktigt lik sedan du lämnade stan.

Telefonen är en härlig uppfinning. Den har inte varit med så väldigt länge om man jämför med mycket annat. Tänk att bara lyfta på luren och slå sisåsdär 25 siffror och så hamnar man hemma hos mamma i Ludvika. Enkelt och så bra!
Kommer att tänka på "utvandrarna", som alla säkert har sett som TV-serie, hur det var för dem. Nu lyfter man bara på luren och vipps så har man sina nära och kära i örat. De, om de hade tur, kanske fick iväg ett brev eller två innan de dog. Och inte kunde de åka på semester heller hem till Sverige. När de väl var över här så var det förgott! Har pratat med många äldre invandrare från Europa som bosatt sig här i Kanada. Har frågat om de aldrig har velat återvända "hem"? Fått som svar att visst har de haft dessa tankar men nu har de barn och barnbarn och vad finns kvar av det de kommer ihåg som "hem". Allt är borta, bara minnen kvar.
Så nog lever man i en annan tidsålder. Man ringer och flyger och far till Sverige hur enkelt som helst. Hur kom jag på allt detta då? Jo jag ringde till mamma idag. Hon blev mycket glad. Tord och hon hade pratat senast igår att det var ett tag sedan jag ringde. Sant. Just nu känns det som om jag lever i någonslags vakuum. Har inte riktigt fått in rytmen mellan alla jobb. Och som vanligt har Ozzy blivit urförkyld. Hör honom ligga inne på soffan och snörvlar och nyser. Hua, bara inte jag blir sjuk också. INTE DÅ! Knock on wood!

Tuesday, September 29, 2009


Då är hösten här.........
Såg den första "plogen" av Kanada gäss och det är det allra första tecknet på att hösten är här. Det känns i luften nu också, imorse var det inte mer än nio grader när jag stack. Nu kommer den allra finaste tiden här, när lönnen skiftar färger. Det är så oerhört vackert! Många fotografer ger sig ut bara för att förtjusas av spelet av alla färger.
Vi är lediga den 12 oktober, Thankgiving, och då blir det en skön promenad i "vår" park. Det är lika fascinerande varje år. Luften och lukten av att jorden lägger sig till vila för att återkomma med full kraft till våren igen.

Monday, September 28, 2009

Kolmilan i Stormatsbyn, Ludvika.
Den har blivit en riktigt stor turistattraktion vad jag har förstått av min familj.
Keep up the good work Benny and Co!

Hmm, har börjat handarbeta igen. Har fått en beställning på en snutte-filt till Coco. Coco är en liten hund, vars matte skämmer bort henne mer än man kan tänka sig. Men det är hon värd, cute är vad hon är.
Hur började det då? Jo matte till Coco, Helen, såg filtarna jag gjorde till våra bekanta som fick tvillingar. Hon blev så förtjust att hon insisterade på att jag skulle göra en till hennes hund också. Har nu köpt garn och börjat göra en snutte-filt till vackra Coco Chanel som jag kallar henne.
Känns skönt att han något i händerna igen, man får liksom en inre ro. Jag har ett par broderier som också ligger och väntar på att bli sydda. Det kommer, det kommer, när tiden är mogen.

Thursday, September 24, 2009



Imorgon fredag fyller Linda och på måndag fyller Mikael.
STORT GRATTIS TILL ER BÅDA!

Passar på och gratta Perra också, som fyller på måndag, två femmor för hans del? =()



Tuesday, September 22, 2009


Idag är det Internationella Bilfira Dagen. Hur många har märkt det? Inte många i alla fall. Toronto var en av de första Nordamerikanska städerna som gick med 2001. Vid frukosttv:n i morse så var det ingen som visste att den existerade ens. Och sanna mina ord, det var absolut ingen skillnad i trafiken, snarare tvärtom. Mycket hets och irritation. Värmen gör ju sitt också. 34 fuktiga grader, urk.
Just nu är det något svalare så jag tänker ta min kvällpromenad och ta en sväng om vid Walmart och hämta ut några av mina bilder som togs i somras.
Jag behöver inga fler bevis Gunsan!
Idag när jag kom från affären så ser jag en kritvit duva som bara sitter och stirrar på mig. Går i mina egna tankar när jag känner att "något" titta på mig med intensiva ögon. Tittar upp och ser denna helt underbara vackra varelse.
Hon satt helt stilla och bara tittade på mig. De andra i flocken flög upp, men hon satt kvar. Jag stannade till och bara stod och log och tackade för "besöket".
Nu vet jag att allt är bra ....... äntligen ......

Sunday, September 20, 2009

Även denna bild från Expressen. En såååå söt bild på två små valpar! Titta hur den som ligger överst har sin rumpa, cute!
Även här kommer minnen från mina egna hundar. Vill gärna skaffa en hund, men som vår situation ser ut så är det inte rättvist mot hunden. Under helgerna måste vi i så fall lämna den ensam i 13 timmar per dag och det är inte bra. Vi får allt vänta tills det blir bättre, för en hund vill vi båda ha!

De här surikaterna finns att beskåda på Eskilstuna zoo. De lilla familjen har utökats med 4 små. När jag såg bilden i Expressen idag så gick minnet tillbaka till Skansen i Stockholm för 23 år sedan. Björn var liten, och vi hade tagit med honom till Skansen. Han blev stormförtjust i just surikater och ville inte för allt smör i Småland gå därifrån. Han satt vid deras bon i flera timmar och bara tittade. Vi lät honom hållas. Men när hungern började göra sig gällande så fick vi honom därifrån. Tiden går.
Idag firas det två stora högtider ute i världen!
Helt otroligt att det infaller på samma dag.
Happy Eid Bubarak!




Happy Rosh Hashanah!

Saturday, September 19, 2009

Det har hänt igen!
Ytterligare en häst som sprungit sig till döds. Den här gången är det Immenso November på V75 i Åby.
Det är något sjukt som pågår i den industrin, för det är det, maffia och inget annat.
En till utomjording? Läser i dagens Express att fem ungdomar i Panama har dödat denna varelse eftersom den kom emot dem. De kastade stenar och pinnar tills den dog och sedan kastade de ner kroppen i vattnet. Varelsen har en människoliknande huvud och två armar och två ben.
Så oerhört "mänskligt". Döda först och fråga sedan! Och, det pågår forfarande mot andra varelsen också. När ska vi stanna upp och titta och våga lyssna? Ibland verkar det som om vi fortfarande lever i de mörka århundraderna. Trots all media som finns tillgänglig så är vi så okunniga. Det är väl bara att vänta och se vad de får fram i obduktionen, för det blir det väl?

I flera dagar har en ekorre gjort ett flertal besök IN VÅR LÄGENHET. Det började för drygt en vecka sedan. Jag satt i soffan och tyckte att jag såg en grå skugga i ögonvrån. Tittar dit och vad ser jag, en ekorre i mitt vardagsrum. Han, eller hon, hade klättrat upp i en av mina kaktusar och rört upp jorden i aloveran. När jag snabbt reser mig upp så åker självklart kaktusen i golvet! Trodde att det var sista gången vi hade ett sådant besök, ack vad jag bedrog mig. Någon dag senare hör jag hur en annan kruka åker i golvet, rusar ut i vardagsrummet och ser en grå skugga försvinna ut på balkongen. Igår, fredag, hade Ozzy lämnat balkongdörren öppen när han drog ut på sitt em-skift, och gissa vad? Jo vi hade ett till besök. Upptäckte det idag när jag skulle tända en lampa jag har på golvet. Hela golvet var en enda stor jordhög. Ekorren hade då haft riktigt kul i mina två största krukor och spritt ut jorden plus grävt ett djupt hål i den största krukan. Han är antagligen ute efter rötterna och har nu hittat ett perfekt ställe att hämta mat. Till saken hör att vi bor på femte våningen! Har sett hur andra ekorrar bokstavligen klättrat på väggarna högt upp på hyreshusen.
Varelsen som hälsar på oss är grå. Vi har två andra färger på ekorrar också och de är svarta och rödbruna såsom i Sverige.
Vi funderar nu vad vi ska göra. Har funderingar på att hänga upp någonslags draperi. Men dessa djur är smarta och inte särskilt lättskrämda. Så vad gör man? Förslag mottages.

Friday, September 18, 2009

Det fanns några frysta bananer i frysen och vi hade lite dåligt med plats. Så jag tog dem och gjorde en banankaka.
Tog receptet från Allt om Mat på nätet. Specialmjölet de skriver om hade inte jag, det blev det vanliga, alltså det som jag använder till allt annat i matlagning och bakning.
Nötterna är ett måste! En klick glass eller grädde till detta blir säkert ursmaskigt.
Ska ta med mig kakan till jobbet imorgon för att sprida lite glädje. Hembakat är alltid välkommet har vi märkt.
Receptet gäller för 20 muffins, men jag slog smeten i en hjärtform som jag fick av mamma när jag var i Sverige senast.
Receptet finns här:

Thursday, September 17, 2009

Snart så!
Är jag tillbaka där jag var för två år sedan.
Har minskat totalt 7 inch sedan i mitten av maj.
Vilket i vikt motsvarar cirka fem kilo.
Är riktigt happy!
Det var bara några små förändringar som behövdes.

Tuesday, September 15, 2009


Patric Swayze har gått ur tiden.
Hur många har inte sett filmerna "Dirty Dancing" och "Ghost"? Jag har sett båda filmerna mer än tre gånger. Han gjorde en massa andra filmer också men de är väl dessa som är mest berömda, tror jag.
Dirty Dancing för mig var en härlig film att ladda med innan man gick ut för att dansa själv. Och hur många gånger har man inte önskat att man fick en sådan danskavaljer på dansgolvet?! Det har aldrig inträffat och kommer heller inte att göra det, tyvärr. Mmmmm, vilken pärla ....
Ghost har en helt annan dimension. Frågor som, finns det ett liv efter detta? Finns vi i energier runt omkring de levande innan vi går in i ljuset? I båda rollerna var han helt fantastisk!
Vilken härlig karl, tänk om varje 57 åring såg ut som han!
RIP Patric, we are going to miss you!!!
MAMMA!
Du är mitt allt ...........

Monday, September 14, 2009

Hittade denna snigelfamilj på photobucket. Lugnt och stilla, tar det som det är, ett steg i taget eller vad det kallas i snigelvärlden.
Av någon konstig anledning så känner man sig lugn när man ser den lilla familjen gå över, vad jag ser som en bro, till andra sidan.
Osökt så kommer då andra tankar som, varför stressar jag? varför måste vissa saker ske nu med en gång? varför har jag blivit så irriterad på senaste tiden? är det något som saknas i mitt liv som gör att jag är irriterad? varför kan jag inte bara få "vara" en stund? varför får jag dåligt samvete när jag vill bara "vara", jag var ju bra på det förut, varför kan jag aldrig få ordning i mitt hem??! varför känns det som om allt står still? Energier som stagnerat .....
Jag behöver en utrensning, både inom mig själv, mitt hem och liv. Vet inte riktigt var jag ska börja just nu. Men jag ska "lyssna" till vad världen runtomkring mig "säger". Har fungerat förut och kommer att fungera igen, bara man lyssnar ....



Sunday, September 13, 2009

Saturday, September 12, 2009


Så lika men ändå så olika..... precis som oss människor ......

Ser du vad det är i bilden?!

Idag har jag upplevt lite nostalgi. Satt i tunnelbanan påväg hem från jobbet, in kommer ett gäng tjejer i åldern 16, 17 år. De delar på tre coca colaflaskor. Flaskan innehöll inte bara cola, man kände lukten av något "annat" också. Flaskorna går runt bland dem, de skrattar och drar en massa historier som får andra medpassagerare att småle. De, som jag, har kanske också fått en återblick i "hur det var en gång". Alla har vi väl upplevet hur det känns när man ska gå ut en kväll och man laddar med sina bästa vänner.
Känner hur jag får tårar i ögonen och inser hur lyckligt lottad jag har varit/är som fortfarande har mina vänner kvar sedan jag var i den åldern!!!! Tittar på dessa tjejer och hoppas innerligt att de också får uppleva vad jag fick i somras med mina gamla vänner.
Mina tankar fladdrar från nutid till i somras. Jämför och minns. Inser också vilken tur jag hade som hade mina vänner under den oerhört sårbara tiden som det var. Att bara känna den trygghet man gjorde med sina vänner, man var den man var. Under vår träff så påpekade just Christina detta ett flertal gånger, oj vad rätt hon har.
Tack än en gång för att jag fortfarande kan känna trygghet och gemenskap i vårt gäng!

Thursday, September 10, 2009


SVERIGE ELLER INTE ......
FRÅGAN BÖRJAR BLI MER OCH MER
AKTUELL.
IDAG MELLAN VÅRA SKIFT SÅ HADE VI TVÄTTSTUGAN. MAN BLIR LIKA FÖRARGAD VARJE GÅNG MAN TVÄTTAR. DET ÄR SÅ OERHÖRT DYRT. VI BRUKAR TVÄTTA FÖR UNGEFÄR 40 DOLLAR VARJE GÅNG, OCH INTE BLIR DET RIKTIGT RENT HELLER! VAD SÄGS OM ATT EN VITTVÄTT TAR "BARA" 25 MINUTER, LIKA SOM EN FINTVÄTT? DET VÄRMS INTE UPP I MASKINEN UTAN DET ÄR VARMVATTNET SOM ANVÄNDS. SÅ NUMERA TVÄTTAR JAG ALLT I SAMMA TEMPERATUR, ALLTSÅ SOM OM ALLT VORE VITTVÄTT FÖR DET GÖR INGEN SKILLNAD.
SÅ, SVERIGE ELLER INTE? HUR KOM DEN FRÅGAN UPP? JO, EFTER VÅR SEMESTER I SVERIGE SENAST. DET VAR OZZY SOM TOG UPP ÄMNET. HAR VI BÖRJAT TRÖTTNA PÅ DET HÄR LIVET? JAGAR VI EN SLINGA AV ILLUSIONER? VAD ÄR DET VI VILL HA UT ATT LIVET? VI KOMMER ATT DISKUTERA DET HÄR ORDENTLIGT. FICK VI ARBETE BÅDA TVÅ NÅGONSTANS I SVERIGE SÅ SKULLE VI INTE TVEKA ATT DRA TILLBAKA TILL ETT MER "NORMALT" LIV. SOM DET ÄR NU SÅ ARBETAR VI JÄMT, SJU DAGAR I VECKAN.
SEMESTERN FÖR OZZY I SOMMRAS VAR DEN FÖRSTA FÖR HONOM PÅ 10 ÅR!! TILL VILKET PRIS?
NYA TANKAR OCH NYA BANOR HÅLLER PÅ ATT FORMAS.

Wednesday, September 9, 2009


Två dagar i sitsen har det blivit. Känns betydligt bättre än förra året. Är inte lika stressad. Har inte ens spänningar i axlarna vilket är ett stort tecken på att man är rutinerad.
Mina elever är ungdomar, grade 12. Har bara två som går i grundskolan.
Fina ungdomar som har sina drömmar, självklart. Men, för flera av dem så kommer det bara att förbli en dröm. De har alla sina svårigheter i skolan, tråkigt nog.
Värmen håller i sig trots att det är den nionde september. Normalt så ska man känna lite av höstluft, men icke. I år verkar det som om sommaren inte riktigt vill ge sig på gott och ont. Vi sover fortfarande med fläkten på under nätterna. Hör att många kör sina AC:n också.
Läser i mail från vänner i Sverige att de är ute och plockar svamp och bär. Det är med avund jag känner minnen av dofter av skog och mark. Doften av hösten som kommer och med den kolmilan i LillMatsbyn. Vill vara med om det igen ..................

Sunday, September 6, 2009

You know what .....

All comments are welcome!

If you do, I let you pet this cute thing!



ÄNTLIGEN!!!!!!!!
Det verkar som om den svenska staten ÄNTLIGEN tagit sitt förnuft till fånga och BEGÄR att de som kommer till Sverige också SKA KUNNA SVENSKA för att fungera i det svenska samhället. Lever själv som en invandrare och det krävdes att jag MÅSTE kunna åtminstone ett av de officiella språken för att överhuvudtaget kunna bosätta mig här. Visst, det finns kurser för de som känner sig osäkra i språken och de är välkomna. Man gör ett test för att se vilken nivå man ligger i så man hamnar i "rätt" grupp från början. Har själv tagit ett sådant test för att förbättra min engelska och framför allt, skaffa mig ett nätverk! Och, var jag ska vända mig i det kanadensiska samhället om jag skulle t ex behöva hjälp. Kursen har varit, och är fortfarande, nyttig för mig.
Enligt en artikel i Expressen idag, söndag, gick det att läsa att fr om 1 december 2010 ska det bli obligatoriskt för ALLA invandrare att gå en kurs i svenska och samhällsorientering för att de ska få sin ersättning.
Säger bara HURRA! Något som jag har tyckt ända sedan jag arbetade på Invandrarverket.
Efter att ha träffat en massa människor här i Kanada som hört hur "enkelt och lättvindigt det är att bara FÅ pengar när man kommer till Sverige" har drivit mig smått vansinning.
Min fråga till den svenska regeringen är också,
När ska ni ta itu med alla som kommer under falska namn och får uppehållstillstånd på de namnen? Och så snart de fått uppehållstillstånd byter till sitt eventuella riktiga namn?
Här i Kanada ÅKER DE UT MED OMEDELBAR VERKAN. De har 24 timmar på sig att packa en väska.
Det var som en tjänstman sa i Buffalos gränsstation, "när du ljuger, hur ska jag veta när du börjar tala sanning, om du nu gör det?"
Det finns en hel del att rensa upp i Sverige. Det är bara synd att vi alltid "ska vara sååååå lagom och inte stöta oss med någon eller några". Det tragiska är, att hela världen skrattar åt oss svenskar hur dumma och lättlurade vi är.
Jag har hört så många historier hur dumma och lättlurade svenskar är att jag en vacker dag kommer skriva ett brev till Sveriges invandrarminister (sorry, integrationsminister heter det ju!) själv och berätta vad jag hör här i Kanada. För många har släktingar i Sverige.
Den värsta grejen jag varit med om var när jag fick en utskällning av en tjej för att inte hennes mamma fick en svenskt pass. Jaaa, vad säger man? Hon berättade minsann att hennes mamma hade betalat 200 000 usdollar till en smugglare för att komma till Sverige med hennes syster och bror. Varifrån? Irak .............
Så skärpning Sveriges Regering!
Ta och rensa upp en gång för alla så ska ni få se att det framträder en mer positiv bild av de invandrare som verkligen kommit till Sverige för att söka skydd och framför allt en framtid för sig själva och sina barn.
"Let´s give Peace a chance"
Efter ha läst en artikel idag blev jag både ledsen och bestört. Jag försöker verkligen se allt från den positiva sidan och hitta en positiv förklaring till det mest. Det låter kanske naivt i mångas öron, men jag vill "se" vår värld som att vi SKA kunna hitta en lösning tillsammans.
Men idag har jag verkligen fått mig en knäpp på, inte bara näsan, utan hela min existens.
Vad är det för värld vi lever i där man hotar hela tiden med att kasta över oss kärnvapen och biologiska vapen om "man inte får som man vill"?
Jag orkar bara inte tänka på vilken värld vi ger våra barn och barnbarn just nu. Det tycks inte finnas någon vilja till samförstånd överhuvudtaget.
Vart är vi på väg? Kanske är det så att hela vår underbara Moder Jord måste totalförstöras INNAN något vett kommer ur detta elände. Just nu är jag rädd ......
Läs artikeln och döm själv ....

Thursday, September 3, 2009


Ett glas rött tänker vi ta nu. Det är sista helgen innan allvaret börjar för oss båda.
Nu gäller bara oxveckor fram till jul ......

Härligt!!!! Nu behöver jag inte ha dåligt samvete för att jag inte bäddar min säng varje dag.
Inte heller behöver jag ha dåligt samvete för att jag tar en tupplur.
Än bättre, jag städar inte så ofta heller!
Istället för sex så sätter jag på HÖGSTA volymen på CD:n, ibland.
Svär gör jag också, det lättar på trycket.
Inte nog med det, jag låter min ilska, om jag har någon, komma ut.
Alltså är jag helt normal enligt många undersökningar.
Det är såååå härligt att vara helt normal! Men du, det här visste vi redan, eller hur?